Piața Gării, demolată și reconstruită. Planuri pentru toate punctele SC Piețe și Târguri

maracine-si-manda

Reabilitarea și modernizarea Pieței Gării din Craiova, un proiect pe care SC Piețe și Târguri și-l propusese încă din anul 2014, au fost scoase la licitație zilele trecute. Directorul Piețe și Târguri Craiova, Alin Mărăcine, dar și administratorul public al Băniei, Sorin Manda, au vorbit, pentru Jurnalul Olteniei, despre schimbările prin care vor trece atât piețele din municipiu, cât și Târgul Municipal Zilnic.

Piața Gării din Craiova a fos scoasă la licitație, SC Piețe și Târguri demarând, de câteva zile, licitația pentru execuția reabilitării acesteia. Piața va fi demolată complet și va fi reconstruită de la zero, după cum a explicat directorul SC Piețe și Târguri Craiova, Alin Mărăcine.

piata-garii

Proiectarea a fost făcută încă din anul 2014, acum am scos doar partea de execuție. Este un proiect mai vechi, pe care au lucrat foștii mei colegi administratori sau directori, care au ocupat în trecut funcțiile de conducere în societate. Am mers pe acest proiect, l-am considerat viabil, anul acesta am reușit să găsim și sursa de finanțare pentru acest proiect și săptămâna trecută a fost ridicată în SEAP, urmând ca pe 13 octombrie să se facă evaluările ofertelor. Piața Gării, cea actuală, va fi demolată toată, și pe același amplasament va fi ridicată o piață nouă. Va fi închisă perimetral complet, dar în sezoanele mai călduroase va exista posibilitatea de a deschide una dintre laturi. Va fi echipată complet, cu măsuțe noi, cu galantar pentru produse lactate, cu vestiare, cu spații destinate pentru flori. Va fi ceva modern și frumos”, a explicat Alin Mărăcine.

Dincolo de problema locurilor de parcare din zonă și a aglomerației de la orele de vârf, administratorul public al Craiovei, Sorin Manda, consideră că este bine că societatea, care se autofinanțează, a găsit fondurile necesare pentru a realiza investiția.

Este și un mare plus pentru locuitorii din zonă care vor putea să facă comerț într-un mod civilizat, dar și un dezavantaj, pentru că o piață aduce și gălăgie și, la orele de vârf, aduce și trafic. Dar piața este de când lumea acolo. Important este că cei de la Piețe și Târguri și, în special, domnul Mărăcine, a reușit să găsească fondurile necesare să modernizeze această piață”, a explicat Sorin Manda.

De altfel, singurele modernizări pe care SC Piețe și Târguri a reușit să le facă, din 2011, au fost la Piața Centrală, la Piața Orizont (acoperișul) și câteva schimbări la Piața Dezrobirii, însă acestea sunt de o anvergură mult mai mică față de ceea ce urmează să se întâmple la Piața Gării.

Parcare cu plată, în Piața Centrală

Vorbind despre Piața Centrală, SC Piețe și Târguri a reușit schimbarea toaletelor, care erau vechi și murdare, și vor introduce și o taxă de un leu pentru folosirea lor.

Partea de interior este gata în momentul de față, urmând ca, imediat după micile reparații din Piața Brazdă, pe care le desfășurăm în această săptămână, să revenim în Piața Centrală pentru partea de exterior și acoperișul. Totul a fost făcut în regim propriu”, a spus directorul SC Piețe.

Totodată, o nouă schimbare va interveni, în termen de câteva zile, la sistemul de parcare din Piața Centrală. Vorbim despre un sistem cu bariere pentru cei care vor dori să parcheze în piață. Aceștia vor trebui să plătească 3 lei/oră, pentru autoturismele mici, iar 5 lei/oră vor fi percepuți pentru dubițe sau mașini mai mari.

wc-dupa

Am oprit bani (pentru investiții – n.r.) și pentru sistemul de parking din Piața Centrală, miercuri se va finaliza sistemul de barieră cu ticketing și va consta în faptul că vizitatorul pieței va veni, va apăsa pe buton, automatul de carduri va elibera un card cu bandă magnetică pe care vor fi inscripționate data și ora de intrare, urmând ca la ieșire să îl predea casierului, care îl va introduce într-un dispozitiv, va citi perioada de staționare și va emite bon fiscal pe întreaga perioadă. Am dorit acest sistem pentru că, deși la nivelul CL a fost stabilită taxa de 2 lei/oră, ne era greu să o implementăm, la modul de a contoriza, fizic, fiecare vizitator, dacă a stat sau nu o oră sau mai mult”, a precizat Alin Mărăcine. Acesta a explicat că se așteaptă ca încasările să crească cu cel puțin 50% în perioada următoare, după implementarea acestei taxe, și că investiția făcută la sistemul de bariere, de 35.000 de lei, va fi amortizată în circa 2-3 luni.

Mai mult, în cursul anului viitor, se dorește îmbrăcarea Pieței Centrale, dar și dotarea ei cu sistem de climatizare.

Patru hale noi pentru comercianții de second-hand, în Târg

În ceea ce privește Târgul Municipal Zilnic, administratorul public a explicat că, până la finele anului, se dorește asfaltarea Târgului, dar și aducerea în incinta acestuia a meselor care există, în momentul de față, în Piața Centrală.

Sperăm ca vremea să ne permită, spre iarnă, să putem asfalta pe acordul cadru acel platou care acum aparține primăriei, pentru a-l transforma în locuri în care să se poată vinde. Pe lângă asta, vom marca și locurile de parcare. Anul viitor, dacă va fi așa cum ne propunem noi, și nu are de ce să fie așa, se încearcă și schimbarea meselor din Piața Centrală și mutarea lor în Târg, pentru ca acei care vând pe cearceafuri să vândă pe mese”, a explicat Sorin Manda.

Directorul Piețe și Târguri a explicat că vadul de la târg s-a refăcut, în mare parte, de la mutare, și că, la nivelul societății pe care o conduce, se dorește îmbunătățirea drastică a condițiilor de acolo.

În această perioadă, sunt producătorii de struguri veniți atât din județ sau din zonele limitrofe județului nostru, dar și din Vrancea sunt foarte mulți producători de struguri. Vadul, într-adevăr, s-a refăcut, dar prin ceea ce urmărim în cel mai scurt timp, prin scoaterea la licitație a terenurilor în vederea construirii de spații comerciale pentru legume-fructe, spații pentru alimentație publică, dar și pentru spații destinate produselor nealimentare, credem că vom impulsiona foarte mult activitatea din târg și, odată cu aceasta, și încasările noastre din târg vor crește. Pentru anul viitor, avem în vedere construirea a patru hale noi pentru comercianții care vând produse second-hand în momentul de față, pe platoul special amenajat, urmând ca pentru cei care vând în weekend, cu preponderență pe cearceafuri, să ducem mese pe platformă, în zona care va fi special amenajată și destinată lor”, a spus Alin Mărăcine. La nivel de 2017, până acum, s-au realizat, în târg, canalizarea pluvială și menajeră, dar și iluminatul de incintă.

În perioada următoare, în târg, se dorește și schimbarea gardului împrejmuitor, dar și introducerea unui sistem de supraveghere. Toate schimbările se doresc a fi gata până cel târziu în luna august a anului viitor.

O altă noutate legată de Târg ar fi mutarea, în incinta lui, a angrosiștilor din Piața Chiriac.

Ne dorim să mutăm angrosiștii din Piața Chiriac în Târg, din cauza faptului că în județ și în zonele limitrofe sunt foarte mulți producători de legume-fructe, care nu au unde să-și expună marfa sau nu au un loc bine organizat pentru desfacere. În momentul de față, Piața Chiriac este insuficientă ca spații de depozitare, ca suprafață, și ne dorim ca în perioada următoare, tot ce înseamnă piață angro, de legume-fructe, să mutăm în Târg”, a spus directorul SC Piețe și Târguri.

targAcoperișurile ar trebui refăcute până la sosirea sezonului rece

La nivelul general al piețelor, directorul a explicat că, pentru anul acesta, se va încerca realizarea anumitor reparații la acoperișurile halelor.

Am constatat, încă de la venirea mea la SC Piețe, că există aceste probleme. Sunt anumite hale în care vremea neprielnică ne face, oarecum, probleme. De multe ori, avem problme cu scurgerile de apă prin acoperiș și ne dorim ca în cel mai scurt timp să atingem și această problemă, mai ales că vine sezonul rece, cu ploi, cu ninsori, și ne dorim să creăm un confort cât mai bun comercianților și, de ce nu, și vizitatorilor piețelor”, a spus directorul Piețe și Târguri.

La nivel particular, în Piața Valea Roșie, în acest an, s-a schimbat puterea rețelei de iluminat, iar în Brazdă, Piețe și Târguri își dorește să repare acoperișul de la sectorul de preambalate, iar din primăvară să atace piața în sine, pentru a-i schimba acoperișul, dar doar pe două sau trei laturi, urmând ca ceilalți pereți să fie cu rulouri.

Ne dorim ca cea mai mare parte din serviciile publice să fie ale primăriei”

Eu le văd cu ochi buni și le încurajez și mă bucur că, pentru perioada aceasta de patru ani, domnul Mărăcine are un mandat și are mână liberă la investiții. Mă bucur că în perioada următoare se dorește schimbarea condițiilor din piețe și din târg. Este foarte important că, spre deosebire de alte orașe, noi, la Craiova, și vechea administrație, și cea de acum, ne dorim ca cea mai mare parte din serviciile publice să fie ale primăriei. Sunt multe alte orașe din țară care au externalizat aceste servicii, iar privatul gândește cu mintea unui privat, în sensul în care să câștige foarte mulți bani și să își maximizeze profitul, spre deosebire de o societate care aparține de Consiliul Local și, care, în primul rând, se gândește la calitatea vieții, respectiv la condițiile de comerț, în speță SC Piețe și Târguri. Este foarte important că s-au găsit banii necesari, este foarte important că s-a găsit omul, după o perioadă în care, în ultimii ani, au fost mai multe numiri, mai mulți directori. Cred că Alin va putea duce cu brio acest mandat, în susțin și sunt alături de el și de SC Piețe”, a conchis administratorul public, Sorin Manda.

 

Sursa: http://www.jurnalulolteniei.ro/2017/09/28/piata-garii-demolata-si-reconstruita-planuri-pentru-toate-punctele-sc-piete-si-targuri/

 

happy wheels